Start
 
Kalender
 
Bildgalleri
 
Anslagstavlan

  Hitta hit
 
Fakta om området
  Kartor
 
Profiler i Gylleröd
  
A–Ö
 
Styrelse, revisor, valberedning
  Styrelsemöten
 
Stämmor
 
Föreningens ekonomi
 
Stadgar m.m.
 
Digitala arkivet

  Fiskebymästerskapet

   

 

Från A till Ö

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  X  Y  Z  Å  Ä  Ö

A

ANSLAGSTAVLA

Föreningens anslagstavla står nedanför Håven,
strax efter infarten till Gylleröd. På den sätter
styrelsen upp aktuella meddelanden, Enskilda
medlemmar, liksom föreningar i Mölle, får
också sätta upp sina papper på tavlan.

E

ELDNING

Först några tips för att lyckas med vedeldning hemma:

 

• Använd torr ved. Med fuktig ved går mycket av värmen åt för att torka veden, och förbränningen blir inte fullständig. Elda aldrig avfall och ytbehandlat virke.

 

• Se till att lufttillförseln är god. Om det blir avsättningar av sot och tjära, till exempel på glasluckorna, på kaminväggarna och i rökgången, tyder det på att lufttillförseln inte är tillräcklig. Öppna då spjället mer.

 

• Om förbränningen har varit god, får man bara kvar lite grå aska. Om förbränningen däremot är ofullständig, bildas det en svart rök som luktar starkt. En gulaktig rök tyder på att röken innehåller mycket tjärämnen.

 

• Det är bättre att elda rejält en gång vid maximal effekt än att pyrelda under lång tid.

 

Flera råd. Klicka här.

Och så här vill kommunen ha det:

Utgångspunkten är att eldning med ved i en braskamin eller öppen spis inte ska vara den huvudsakliga värmekällan, utan ett komplement och ett trivsamt inslag. Höganäs har beslutat om riktlinjer för så kallad trivseleldning. Det innebär att en fastighetsägare får elda två gånger per vecka och högst fyra timmar per gång. Under perioden maj–september är eldning inte tillåten.

Den som inte följer riktlinjerna riskerar ett föreläggande.

 

Kommunens regler för trivseleldning grundas på en dom i Miljödomstolen i Växjö. Domstolen förelade en fastighetsägare att hålla sig till ovanstående begränsningar med motiveringen att vedeldning endast bör ske i en mycket begränsad omfattning i tättbebyggda områden.

 

Det här gäller för alla vanliga braskaminer, miljögodkända eller inte miljögodkända. För kakelugnar och pelletskaminer gäller delvis andra regler.

 

 

M

MIDSOMMAR

midsommarafton ordnar byföreningen dans och lekar på stora lekplatsen. Årets firande börjar klockan 14. Kaffe, saft och hembakade bullar serveras. Den som vill vara med och klä midsommarstången ska gå dit klockan 18 kvällen innan.

Gylleröds samfällighetsförening anslår sedan många år midsommardagen åt en fest på Gröningen. Årets mingel började klockan 14 och föreningen bjöd på tårta, kaffe, saft och kanelsnäckor. Klicka här för att se bilder från festen.

 

P

PARKERING

Alldeles vid infarten till Gylleröd (på södra sidan) ligger Håven, områdets gemensamma parkeringsplats.

Särskilt sommartid – när det är fullt med bilar i Gylleröds gränder – är det en god idé att uppmana besökare att ställa bilen i Håven. Där brukar det vara gott om plats, och det tar bara några minuter att gå och hämta bilen.

 

S

SNÖRÖJNING   text kommer här.

 

T

TRIVSELELDNING se ELDNING.

 

TV

Gylleröd har ett eget kabelnät som omfattar följande 11 kanaler: SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, SVT24, Barn- och kunskapskanalen, CNN, Discovery och EuroSport.

Ett tekniskt tips: Bilden kan förbättras om vägguttaget för TV-kabeln byts mot ett nytt. På andra våningen ska det vara ett uttag med slutmotstånd.

Den som har frågor och synpunkter på Gylleröds kabelnät kan kontakta styrelsen via e-post: styrelsen@gyllerod.se.

 

V

VEDELDNING se ELDNING.

 

VÄDERKAMERA

Hur är vädret i Mölle just nu? För den som inte är på plats finns det numera en möjlighet att kolla vädret. En webbkamera är nämligen monterad på vattentornet vid infarten till Höganäs. Kameran är riktad mot Kullaberg och sänder bilder live. Klicka här och se vädret i Mölle.